icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Standpunt Nationaal Preventieakkoord

Zorgkosten stijgen in Nederland, en een ongezonde levensstijl is een van de belangrijkste oorzaken. Daarom slaan het bedrijfsleven en de overheid de handen in een om een omslag in te realiseren door middel van het Nationaal Preventieakkoord.

De focus van dit akkoord ligt op overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik. 
VBZ en haar achterban staan voor lekkers. Als lekkerste sector van Nederland nemen wij onze verantwoordelijkheid om consumenten te helpen een bewuste keuze te maken die past bij een gezonde levensstijl. 

Wat gaat de branche doen?

Portioneren, communiceren en maximeren dat mag u van ons verwachten.

We zullen duidelijke porties maken die door de consument als portie te herkennen is. Als een portie niet duidelijk is dan zullen we op de verpakking hierover communiceren (bijvoorbeeld hoeveel koekjes uit een rol koek is een portie). Daarnaast zullen we producten die te veel calorieën bevatten gaan verkleinen (maximeren). En voor alle verpakkingen geldt: duidelijk communiceren hoeveel calorieën één portie bevat.

Meten is weten

Wij willen duidelijk, transparant en door een onafhankelijk bedrijf de voortgang van onze afspraken kunnen bewaken. Dat bleek een lastige opgave – maar met behulp van Nielsen/Brandbank en GS1 zijn we erin geslaagd om de uitgangspositie van onze producten in de supermarkt van onze leden op het gebied van maximeren, portioneren en communiceren vast te stellen – als 0-meting. En zo kunnen we jaarlijks de vorderingen echt inzichtelijk maken voor de consument, voor de leden – en voor onze partners in het Preventieakkoord.

De kracht van een gezamenlijk akkoord

Je eet onze producten niet om er gezonder van te worden. We eten niet alleen om onze organen in stand te houden. Onze producten zijn traktaties die passen in een gezonde levensstijl als je er niet te veel van eet. ‘Te’ is altijd slecht. We zien het als onze verantwoordelijkheid om de consument te helpen met het maken van een bewuste keuze. De kracht van dit akkoord is dat het wordt opgepakt door de gehele branche uit overtuiging in plaats van verplichting. En we moeten realistisch zijn: met dit akkoord is het probleem niet meteen weg. De ambitie is om het overgewichtspercentage terug te brengen naar het niveau van 1990. Overigens zien we het volume van onze branche sinds jaren stagneren terwijl overgewicht toeneemt. Het is mooi dat zo veel verschillende partijen – overheid, gezondheidsfondsen, belangenorganisaties, producenten, horeca, supermarkten, snackbars en sportkoepels elkaar gevonden hebben in dit akkoord, we zullen gezamenlijk moeten blijven zoeken naar wegen om overgewicht en obesitas terug te dringen. Dit is daarvoor een mooie eerste stap van waaruit we kunnen doorbouwen.

Geniet gerust, maar wel bewust

VBZ is van mening dat als de Nederlandse consument gestimuleerd wordt een bewuste en gevarieerde keuze te maken, verantwoord genieten en daarmee een gebalanceerde levensstijl worden bevorderd. Zo heeft een groep van 15 adverterende grote merkfabrikant-leden (koek, snoep, chocolade en tussendoortjes) zich gecommitteerd aan een bewustwordingsinitiatief richting het grote publiek met de slogan ‘Geniet gerust, maar wel bewust’. De slogan komt terug in hun advertentie-uitingen en een gelijknamige publiekswebsite (www.genietgerust.nl) waar consumenten voorlichting krijgen over ook hoe ook zij zelf actie kunnen ondernemen en keuzes kunnen maken die passen bij een evenwichtige levensstijl.

geniet gerust